For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. Click here for instructions to enable JavaScript in your web browser.

Clinical & Translational Researchs



STRUCTURAL FRAMING SYSTEM

The construction of this $143M research facility was initially planned in two phases, but changed to one phase after sufficient funds were allocated to complete the project. Design and construction in one phase proved to be more economical. Owners realized savings through selection of site cast concrete as the primary building material and avoided higher future mobilization and material costs.

The structure is primarily conventionally reinforced, site cast concrete with a structural steel roof. The framing system consists of one-way concrete traditional pan joists, reinforced band beams and columns integrated to perform as a reinforced concrete frame. The design and use of site-cast concrete was not only a time and money saver for the project but also assisted in meeting LEED green building criteria for the structure. Reinforced concrete was selected due to abundant and competitively priced raw materials in the Ohio Valley. Concrete allowed construction schedules to be met in a timely manner in spite of delays due to inclement weather conditions. The concrete could be poured in all types of weather conditions and temperatures. Concrete also eliminated the need for fire proofing the framing system which would have required nonlocal contractors and additional material and mobilization expense.

UNIQUE DESIGN FEATURES

The University of Louisville Clinical and Translational Building (CTRB) is a 287,000 sq ft. Biomedical research facility located in downtown Louisville, Kentucky at the University’s Health Sciences Center. This urban research facility is a six-story building which houses bio-medical research laboratories, vivarium, administrative and research offices, conference rooms and assembly halls. The distinctive design of the building is to facilitate interaction of various research faculties in common places. A streamlined design was employed, which is pleasing to the eye while evoking the complex nature of cancer research that is performed in this state-of-the-art facility.

The building’s length required an expansion joint at a critical point where it would affect the aesthetics and interior design of the building. After evaluating other costly alternatives it was decided to use a pour-strip method, where a section of the floor was not poured until a later date. This facilitated initial relief of shrinkage and eliminated the need for an expansion joint at cost savings to the owner. The front of the building features cantilevered offices and stair landings which add visual interest and openness to the facility.

The USGBC Gold Certification CTRB has been instrumental in bringing numerous research grants to the University of Louisville.

Project Details

Location:

Louisville, KY

Contact:

2012 Design Awards

Owner:

University of Louisville, Louisville, KY

Architect:

Arrasmith Judd Rapp Chovan, Louisville, KY

Engineer:

Rangaswamy & Associates, Inc., Louisville, KY

General Contractor:

Messer Corporation, Louisville, KY

Fabricator:

Ambassador Steel Corp., Auburn, IN

Project Cost:

$143,000,000

Project Size:

287,000 sq ft